2015. február 24., kedd

Kismamák és a Bach virágterápia

Az áldott állapotban lévő kismamáknak fokozottabb figyelmet kell fordítanunk testi, lelki egészségükre. Különösen oda kell figyelniük a gyógyszerek szedésére, és azok nemkívánatos mellékhatásaira a magzatra nézve.
Az állapotos nőknek általánosságban azt tanácsolják, hogy mindenféle gyógyszer szedésétől tartózkodjanak a magzat egészséges fejlődése érdekében, ugyanakkor minden esetben mérlegelni kell a gyógyszer elhagyásának esetleges negatív hatásait is. Ezért a gyógyszert szedő, vagy esetlegesen lelki problémákban szenvedő kismamáknak kifejezetten fontos tudniuk, hogy milyen alternatív lehetőségeik vannak egészségfejlesztésük, és nemkívánatos tüneteik kezelésében.
A kismamák kiegészítő kezelésében egyik legideálisabb lehetőség a Bach virágterápia.

A Bach virágterápia alkalmazása a kismamák kezelésére

Az állapotos kismamák egyik jól bevált eszenciája az Elsősegély csepp, mely alkalmas a stressz állapotának feloldására és általánosan javítja a közérzetet, csökkenti a félelmeket, segíthet a szülésben is.
A szüléstől és különböző, meghatározott dolgoktól való félelmeket a Bohócvirág eszenciájával kezeljük.
Tárnicsra van szükségük azoknak a kismamáknak akik attól félnek, hogy minden „balul fog ütni” és hajlamosak a pesszimizmusra.
Aki inkább az apátia és az érdektelenség állapotában van, annak a Vadrózsára van szüksége.
A Szikárka eszenciája az erős érzelmi hullámzások, illetve a hányinger és a reggeli rosszullétek csökkentésének szere.
A fáradságérzet kezelésének eszenciája lehet a Gyertyán-, Olaj-, Szilfavirág keveréke.

Kismamák és a depresszió: „Gyermekágyi kedvetlenség”

A várandósság ideje alatti igen magas hormonszint szülés után mérséklődik a vérben, sok nő válik „síróssá”, szeszélyessé, idegessé, érzékennyé, esetleg lehangolttá, általában akkor amikor a tej megindul. A szülés csodálatos élmény, de talán egy kicsit soknak is találhatja a kismama. Úgy érzi, kimerült, és inkább aludni szeretne, mint ünnepelni. Ez gyakori jelenség, szülés utáni letargiának hívják. Szinte minden nő érez többé-kevésbé valami ilyesmit, amit az életvitel hirtelen változása, a kis jövevény keltette izgalom és az alvás hiánya okoz. Ha azonban komoly a depresszió, több mint két hétig tart, és alvászavarokkal, étvágytalansággal társul, vagy hetekkel a baba születése után jelentkezik, akkor konzultálni kell a kezelőorvossal.
Ennek okai között szerepelhet, hogy nehéznek találja az újszülött gondozását, esetleg szorongást válthat ki az anyukából, hogy túl nagy a felelősség. Talán nagyon fáradt, és aggódik, hogy nem lesz képes ellátni a feladatát. Ezek a gondolatok mind hozzájárulnak a depresszió kialakulásához.

A Bach virágterápia alkalmazása kismamák depressziója esetén

Jól bevált szer ilyenkor a Vadrepce eszenciája, amellyel a hirtelen jött depressziót kezelhetjük. A túl nagy felelősségérzetre a Szilfavirág eszenciája való, a testi-lelki fáradtságot pedig a Gyertyán-Olaj keveréke harmonizálja. A Dió eszenciája pedig érzelmileg megerősíti a kismamát, ebben a minden szempontból új életszakaszában.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése